S nadšením, ktoré ešte stále doznieva, Vám prinášame zážitok z výnimočnej udalosti, na ktorej sme sa zúčastnili vo štvrtok, 13. júna 2024. Reštaurácia PaB Kuszmannov bazár, vedená talentovaným tímom, privítala kulinárskych majstrov z prešovskej Zwicker restaurant na jedinečnej degustačnej večeri. Spojenie dvoch top reštaurácií prinieslo 6-chodové degustačné menu, ktoré bolo dokonale prepojené pivným párovaním.
Na úvod hostí privítali hlavní aktéri projektu. Za PaB Kuszmannov bazár Jaroslav Bachleda, šéfkuchár, ktorý vedie kuchyňu reštaurácie PaB Kuszmannov bazár. Za prešovský Zwicker dvojica šéfkuchárov, Michal Biroš a Lukáš Šepeľa. Veru veselá kuchárska partia. Pod ich taktovkou šliapala kuchyňa PaB [pub]-u počas celého večera ako dobre naolejovaný stroj.
Milým privítaním boli „tancujúce“ uteráčiky na utretie prsov a hneď potom domáce rožteky a bosniaky z pekárne Kuszmannov bazár s taveným syrom s pažítkou. Veru vieme, prečo pekáreň milujeme. Pečivo z rúk šikovných pekárov je neodolateľné. Predjedlo všetkých správne naladilo a potom to už išlo všetko ako „po masle“.
Tento večer bol skutočnou oslavou kulinárskeho umenia, kde každé jedlo bolo starostlivo zvolené a spárované s unikátnym pivom, aby vytvorilo harmonický ale aj prekvapujúci zážitok pre všetkých prítomných. A to bola reštaurácia PaB Kuszmannov bazár do posledného miesta zaplnená. O pivný zážitok sa postarali remeselné pivá z dielne pivovaru Pálffy Brauerei vo Svätom Jure.
6-chodové degustačné menu
Prvý chod: Lahodný štart
Večera začala predjedlom, ktoré perfektne naladilo chuťové poháriky na ďalšie kulinárske zážitky. Jemné chute bravčovej krkovičky s moskoľom, nápadito dopĺňala domáca fermentovaná zelenina s čili a medvedím cesnakom. Prvý chod bol krásne zladený s osviežujúcim pivom PaB s názvom Jozefova desinka, ktoré prinieslo zlatistú farbu a sviežu chuť.
Druhý chod: Korenistá harmónia
Druhý chod priniesol bohaté chute, ktoré boli nádherne zvýraznené pivným weizenom. Ochutnali sme marinovaného pstruha. Bol skutočne jemnučký. Súznel nielen s ovocím v podobe bielych ríbezlí, ale aj reďkovky a špargle. Zaujímavú chuť pridal i chren. Toto jedlo predstavilo dokonale vyváženú symfóniu. Nečakané párovanie s Lotrinského štýlovým weizenom vyvolalo debatu o kráse piva tohto typu. Veď viete ako je to, buď weizen milujete, alebo… Každopádne, bolo sa o čom rozprávať.
Tretí chod: Kreatívne kombinácie
Tento chod ponúkol iný pohľad na prípravu polievky. Základom bola kombinácia domácej bryndze s mladými zemiakmi a kalerábom. Všetko skvele ochutené bylinkami a domácim olejom. Chod, ktorý nadchol a vyslúžil si pochvalu pre nápadité spracovanie a výnimočnú chuť. Chuť, ktorá lahodí slovenskému jazýčku. Za nás (zatiaľ) číslo 1.
Štvrtý chod: Aj žihľava chutí
Všetci, čo milujeme grilovanie a hríb portobello, sme sa tešili na štvrtý chod. A nesklamal! Okrem hríbu a výborne pripravenej omáčky, zaujala i žihľava v podobe jemného čipsu. Jedlo umne doplnené komplexným, polotmavým pivom s názvom Viedenský ležiak krásneho Otta, ktoré zvýraznilo chuťové tóny pokrmu.
Piaty chod: Jemnučké mäsko
Aké jedlo by sa hodilo k pivu s názvom Na cisára pána (Franza Jozefa)? Na predsa hovädzinka! A táto bola tak mäkká, že na ňu ani nožík nebolo treba. Spojenie s kôprom, horčicou a tarhoňou bolo prekvapujúce, ale o to lahodnejšie. A pivná 12-ka, svetlý nefiltrovaný, nepasterizovaný ležiak s bohatou chuťou a tmavo zlatistou farbou len gradoval zážitok.
Šiesty chod: Sladká bodka
Dezert bol sladkou bodkou za celou večerou. Čakali sme palacinky, avšak prevedenie bolo tak originálne, že sme ich tam ani nenašli. 🙂 Jemný a sofistikovaný dezert sa páčil nielen dámam. Zachutil aj pánom. I pre chuť slaného karamelu a macerovaných hrozienok. A aké bolo párovanie s pivom pri šiestom chode? Rovnako zaujímavé ako dezert sám. Domáci rádler s kyslým jablkom a domácim jablkovým pyré. Veľmi osviežujúce! Sladké tóny dezertu sa krásne prelínali s kyslosťou zeleného jabĺčka a chuťou rádlera, čím sme veľmi pekne zakončili večer.
Milým prekvapením bola ponuka šéfkuchárov ochutnať „špécie“. Domáci (tatranský) alko nápoj s mladými výhonkami z jedle a tiež (prešovský) macerát z duly so škoricou. Najmä páni si pochvaľovali špeciálne chute a vône.
Obidva tímy, PaB Kuszmannov bazár i Zwicker restaurant, boli na záver večera odmenené za svoj výkon nadšeným potleskom. Atmosféra eventu bola skvelá, interiér famózny, jedlá nápadité a chutné a pivné párovanie inšpiratívne. Čo si viac na večer s priateľmi, či so svojou láskou priať? Možno len hviezdnaté nebo a výhľad na Lomnický štít. A i to si hostia vychutnali z terasy PaB [pub]-u Kuszmannov bazár.
Degustačná večera PaB Kuszmannov Bazár x Zwicker Restaurant bola nezabudnuteľným počinom, ktorý spojil vynikajúce jedlo s výnimočným pivom. Spolupráca dvoch prestížnych reštaurácií ukázala, že keď sa spojí kulinárske umenie a vášeň, výsledkom je nezabudnuteľný zážitok pre všetky zmysly. Tatranská Lomnica bola svedkom vydarenej prvotiny. Blahoželáme!
Ak ste tento event premeškali, nevadí. Vieme, že na jeseň 2024 sa chystá zážitková večera v PaB [pub]-e Kuszmannov bazár opäť. S kým sa tím reštaurácie spojí nabudúce neprezradíme. Môžeme však povedať, že to bude skvelé a svetové! TATRANSKÝ BEDEKER pri tom určite nebude chýbať. Tešíme sa na ďalšie kulinárske dobrodružstvá v Tatranskej Lomnici!