Poliankovo Tatranský Bedeker

Interaktívna výstava Malý Princ je inšpirovaná literárnou klasikou Antoina de Saint-Exupéryho, nesmrteľným príbehom, ktorý svojim pôvabom a odkazom očaril mnohé generácie prichádza v originálnom spracovaní Elišky Podzimkovej.

Tatranská Polianka, 17. 06. – 17.09.2023

Digitálna galéria Poliankovo v Tatranskej Polianke predstavuje výstavu Malý Princ. Je inšpirovaná literárnou klasikou Antoina de Saint-Exupéryho, nesmrteľným príbehom, ktorý svojim pôvabom a odkazom očaril mnohé generácie. Prichádza v podobe nádherných umeleckých diel, v originálnom spracovaní Elišky Podzimkovej. Nechajte sa uniesť do sveta snov, kde je možné stretnúť rozprávkové postavy a objaviť posolstvá ukryté v každom obraze.

Eliška Podzimková je animátorka, ilustrátorka a digitálna umelkyňa z Prahy. Je kreatívnou, multimediálnou umelkyňou, ktorej jedinečný vtip a zmysel pre dizajn prispeli k jej medzinárodnému úspechu. Pracovala napríklad na projektoch pre také zvučné mená ako Jamie Oliver, Vogue Magazine, New York Film Academy a ďalších.

Malý Princ oslavuje 80 rokov od svojho prvého vydania v roku 1943. Celosvetovo sa predalo vyše 140 miliónov výtlačkov a existuje v 545-tich rôznych jazykoch a dialektoch. Svojho prvého českého a slovenského prekladu sa dočkal v roku 1959 a práve pri príležitosti 60. výročia jeho vydania sa Eliška Podzimková zhostila jedinečnej ilustrácie diela.

Po spracovaní knihy Malého Princa, vytvorila autorka tajuplný a fantazijný svet, ktorý Vás okamžite pohltí. Budete môcť všetkými zmyslami vnímať diela, ktoré sú zaujímavou kombináciou fotografií a ilustrácie. Rovnako ako v Eliškinej knihe, aj obrazy na výstave magicky ožijú pomocou rozšírenej reality. Návštevníci si môžu do svojich telefónov nainštalovať bezplatnú aplikáciu, vďaka ktorej sa v statických obrazoch začne odohrávať neopakovateľný príbeh. Každý obraz je vytvorený s láskou a starostlivosťou, aby zachytil atmosféru príbehu a pomohol nám hlbšie porozumieť jeho významu.

Poliankovo, Tatranský Bedker

Po vstupe do výstavy sa návštevníci ocitnú v úplne novom svete, na krásnej planéte. Očarujúce diela vytvárajú atmosféru príbehu a sprevádzajú nás cez každú časť dobrodružstiev Malého princa a jeho priateľov. Prechádzka medzi obrazmi ja ako cesta spomienkami, ktorá nám umožňuje znovu objaviť naše vlastné detské srdce a premýšľať o dôležitých otázkach, ktorá príbeh prináša.

Malý Princ nie je len rozprávkou pre deti. V jeho príbehu sa skrývajú hlboké posolstvá a životné hodnoty, ktoré môžu inšpirovať každého z nás. Je pripomienkou, že krása je v skutočnosti neviditeľná pre oči a že dôležité je to, čo je skryté vo vnúti.

Okrem toho nám Malý Princ pripomína, že zodpovednosť za našu planétu spočíva na našich pleciach a že dospelí na to často zabúdame. Preto je príznačné, že výstava Malý Princ zavítala práve do Vysokých Tatier.

Súčasťou výstavy sú aj interaktívne a zmyslové inštalácie. Svoju zvedavosť a odvahu môžete preukázať vnorením rúk do obrovského machového vajíčka s hádankou, čo sa v ňom skrýva a svoje zmysly preniesť na papier.

Poliankovo, Tatranský Bedeker

Spracovanie aj príbeh osloví deti aj dospelých. Tí, inšpirovaní príbehom knihy, môžu ako opustený letec a Malý Princ viesť večný dialóg o dobre a zle, o priateľstve a kráse či o šťastí.

„Cieľom výstavy je vytvoriť kúzelný svet Malého Princa, ktorý pôsobí nielen na oči, ale aj ďalšie ľudské zmysly. Ponúka návštevníkom možnosť opustiť každodennú realitu a aspoň na chvíľu sa vrátiť do detstva“, prezrádza autorka.

Výstavu si môžete pozrieť do 17. septembra 2023 v Galérii Poliankovo, Tatranská Polianka 20, Vysoké Tatry. Viac na www.poliankovo.sk